“Wij hebben er verstand van!”

“Wij hebben er verstand van!”

“Natuurlijk hebben wij er wel verstand van, want wij worden opgeleid om de volautomatische apparatuur te bedienen”. Dat zei een drogist afgelopen week tijdens een interview met de NOS, nadat ze gevraagd werd of ze er wel verstand van had. De interviewer doelde hiermee op de “oogmeting” die ze bij Eyelove uitvoeren. U weet wel, die van René Fro-ho-ho-ger. Waar een multifoca-ha-ha-le bril een “Eyelove multifocale bril” heet.

Maar is wat zij doen wel een oogmeting? Zij drukken op een knop op een indrukwekkend uitziend apparaat (een autorefractometer), en klaar is Kees. En daar zijn ze voor opgeleid.

Wij van Kroeze Optiek zijn opgeleid om onze klanten de ogen echt op te meten. Natuurlijk gebruiken wij ook een autorefractometer, maar dat is aan het begin van de oogmeting, en puur om een indicatie te krijgen van de brilsterkte. En nee, wij zijn daar tijdens onze 4-jarige MBO-opleiding voor opticien niet voor opgeleid. Gewoon omdat “een kind de was kan doen”, we kunnen iedereen in 5 minuten uitleggen hoe ze de autorefractometer moeten bedienen. Of nee, toch niet… 5 minuten is wel erg lang.

Wij zijn opgeleid om te weten wat een plus- of minglaasje doet met de lichtbreking in het oog. Wij kunnen de cilinderwaarde bepalen via de nevelmethode én de KC-methode. Wij kunnen met de hand een glas in je bril slijpen, we weten wat een Hollandse kijker is en weten wat prisma’s met de stand van je ogen doen. Wij verwijzen naar je huis- of oogarts als we een medische afwijking in je ogen constateren, of als we vermoeden dat een bril niet alle klachten weg zal nemen. Dat leer je niet één, twee, drie. Daar is een gedegen opleiding voor nodig. In ons geval hebben we allebei een voltijdse MBO-opleiding in Rotterdam gevolgd.

Grootwinkelbedrijven (“de ketens”) besparen vaak op kosten door mensen intern op te leiden. Intern opgeleide mensen betekenen nu eenmaal een lagere kostenpost, en daardoor een voordeliger bril (hoewel, we laten je graag onze zeer concurrerende brillenprijzen zien).

Eyelove, en vergelijkbare online aanbieders als Charlie Temple, zijn geen opticien, ze zijn brillenverkopers. Dat is iets heel anders.

De NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven) is nu bezig met de titelbescherming van ons mooie beroep, zodat niet de stratenmaker op de hoek zich ook opticien mag noemen. Tot die tijd: denk na wie je je ogen laat opmeten. Wij meten gratis en deskundig je ogen als je een bril bij ons koopt.

Tot slot: onze diploma’s hangen in de winkel, vraag ons er gerust naar als je ze niet direct ziet hangen (je hebt per slot van rekening zichtklachten als je bij ons komt). We zijn trots op deze ‘papiertjes”! En op ons mooie vak.

S.B., 4 maart 2018.

 

(NB. Op de foto bij dit bericht staan we voor onze “oude school”, de Christiaan Huygensschool  in Rotterdam, in oktober 2017, ruim 25 jaar nadat we hier naar school gingen).