Staar

Wat is staar (of cataract)? Als de helderheid van de lens in het oog vermindert en de lens troebel wordt, spreekt men van cataract. Het licht wordt wel doorgelaten, maar wordt door de troebele lens niet goed gebroken. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld. Deze langzaam toenemende vertroebeling van de lens wordt veroorzaakt door een verandering van de samenstelling van de lens. Vanaf het begin – en zeker na verloop van tijd – kan de vertroebeling aan beide ogen optreden.

Cataract is een oorzaak van slechter zien, maar leidt door de moderne behandelingsmethoden niet meer tot blindheid. Het komt het meest voor bij ouderen (seniele cataract). Op 80-jarige leeftijd heeft gemiddeld 25 % van de mensen cataract. De oude benaming voor cataract is grijze staar.

Vier vormen van Cataract: naast seniele cataract (bij het ouder worden) zijn er nog drie andere vormen, nl.:

  • congenitale cataract: aanwezig bij de geboorte, vaak op grond van erfelijke afwijkingen;
  • traumatische cataract: ten gevolge van verwondingen;
  • secundaire cataract: als gevolg van ziekte of medicijngebruik.

Wat zijn de klachten? Eén van de eerste klachten is wazig zien. U wilt steeds uw bril poetsen, terwijl deze niet vuil is. Lezen en televisie kijken gaat moeilijk(er), alles wordt vaag waargenomen. Autorijden in schemer en duisternis is vaak een probleem omdat het licht van de tegemoetkomende auto’s wordt verstrooid. Ook kleuren kunnen verbleken en overtrokken zijn van een gele waas. De klachten kunnen verschillen door de plaats van de cataract in de lens. Er is geen pijn.

Behandeling Het moment waarop wordt overgegaan tot behandeling hangt af van het stadium waarin de cataract zich bevindt en de beperkingen die u ondervindt in uw functioneren. De enige methode om cataract effectief te behandelen is door chirurgisch ingrijpen. Na een grondig onderzoek door de oogarts wordt in overleg met u besloten de troebele lens te vervangen door een kunstlens.

Bron: AMC

 

Terug <<